Првиот човек на кого матичните клетки му го спасија животот денес има 32 години

Многумина сметаат дека трансплантацијата со матични клетки е нов облик на терпија за разни болести, но таа е во употреба уште од 1988.

Таа година меѓународен тим од лекати со здружени сили го спаси животот на шестнаесет годишното момче Метју Фероу, кој имаше дијагноза Фанкониева анемија, ретко наследно пореметување на крвта, која може да доведе до потенцијално смртоносни малигни заболувања, како леукемија.


Неговата мајка тоаш повторно остана бремена и беше утврдено дека девојчето кое го носи, нема знаци за Фанкониева анемија, како и дека нејзините леукоцитни антигени се идентични со оние на Метју.

Тоа значеше дека таа може да биде донор на матични клетки на својот брат, па при раѓањето е зачувана нејзината крв од папочна врвка.

Farrow_interview530.jpeg 


Трансплантацијата се покажа како успешна и го излекува Метју од болеста која генерално се смета за неизлечлива. Во тоа време, крвра од папочна врвка никогаш не беше користена на луѓе, а самата процедура на трансплантацијата се сметаше за ризична.
Меѓутоа, францускиот Национален комитет за етика даде дозбола за трансплтантација, затоа што животот на Метју беше сериозно загрозен, а негоавата сестра притоа не мораше да трпи никакви последици, како што би било случај при болно пресадување на коскена срцевина.


На тој зафат работеамногу луѓе. Др Arlin Ojerbah од Рокфелер Универзитетот во Њујорк го опиша методот на пренатална дијагностија на Фанкониева анемија. Др Hal Broxmeyer, од Sloan Kettering институтот во Њујорк ја сочува крвта од папочна врвка на девојчето. Замрзнатата крв беше префрлена од Индијанаполис во Париз, каде што др Eliane Gluckman од Болницата Sen Lui ја изврши трансплантација на 6. октомври 1988.


Зафатот беше успешен и Метју денес има 32 години, сопруга и дете исе труди да ја подигне свеста за значењето на чувањето на матични клетки. (На приложената фотографија со својот син Илајџа).

Matthew-Farrow-intervju_bio save.jpeg


Многу работи се променија од тој пионерски потфат. Пронајдени се многу поефикасни начини за складирање и чување матични клетки.

 

 

farrow-matične ćelije.jpegДенес постои голем избор на банки за чување матични клетки, меѓутоа, вие не сакате папочната крв на Вашето дете само да се замрзне и чува, туку сакате да бидете сигурни дека матичните клетки во случај на потреба можат да бидат употребени за трансплантација?


Зошто во тој случај нашата банка би била Ваш најдобар избор?

 

Одлуката за тоа дали да се употребат млади плурипотентни матични клетки за да се спаси живот, ја носи лекар. Тој лекува и сноси одговорност. Нему му се важни високиот квалитет на обработка на матичните клетки, детални анамнестички податоци и одобрување од страна на регулаторните органи во согласност со законот за лекови и медицински средства.

Дозвола за складирање матични клетки поседуваат сите банки за крв од папочна врвка. Одобрување за употреба на матични клетки за лекување на Вашето дете, неговиот брат или сестра или за донација не поседуваат сите банки.

Моментално во Македонија постојат повече регистрирани претставништва на банки за матични клетки од Европа. Еден од нив, Bio Save group, реши да го прошири своето делување, да ја унапреди соработката со корисниците и преку ново основаната Bio Save Фондација депонираните матични клетки да ги направи брзо и бесплатни достапни, користејќи го своето искуствено знаење, контакти и ресурси.

По желба на многи идни родители Ви предлагаме 10 прашања кои би требало да ги поставите и чии одговори можат да Ви помогнат при донесување на одлука - кому да го доверите овој, најдрагоцен подарок за иднината на Вашето дете.

 

Извор: http://bit.ly/2xuOIgf