Сочуван 100.000-иот препарат од папочна крв

Банката за матични клетки Vita 34 (Лајпциг) го сочува 100.000-от примерок на крв од папочна врвка.

Во четврток, 27.март, Vita 34 во Лајпциг славеше посебен љубилеј: на конференцијата за новинари, банката за матични клетки обелодени дека досега сочува 100.000 примероци од Германија и други европски земји. 100.000-иот препарат за Vita 34 претставува пресвртница и го поддржува нејзиното значење во Лајпциг.

„Загриженост и превентива во исто време, тоа е навистина прекрасно. И прифатено по 100.000-ти пат. Вие сте светски иноватори и во многу други работи. Истотака напредува и она што допрва треба да дојде, медицински, техничи развој.  И прекрасно е што Vita 34 учествува во тоа“

Christine Clauß
Министер на Саксонија за социјални прашања

До сега 27 родители го побараа и искористија складираниот препарат на своето дете. Vita 34 моментално има уште слободен капацитет – преку 200.000 примероци чекаат да бидат складирани. По повод 100.000-иот складиран препарат, церемонијата која се одржа во четвртокот ја посети и саксонската министерка за социјални прашања, Christine Clauß. На фотографијата е забележан моментот на складирање на 100.000-иот јубилеен препарат.

Извор: http://www.info-tv-leipzig.de/news/info-tv-news/allgemein/100-000-stammzellpraeparat/